Provincie West-Vlaanderen
België
Over VND / Provincies
West-Vlaanderen is de meest westelijk gelegen provincie van het Vlaamse gewest. Als enige Belgische kustprovincie beschikt zij over een kustlijn en dit van circa 67 km. Door haar unieke ligging aan de Noordzee en grenzend aan zowel Frankrijk als Nederland kent West-Vlaanderen als regio een bijzondere geschiedenis, waarbij het verleden ook vandaag nog doorwerkt. Zo waren de West-Vlaamse steden Brugge, Ieper en Kortrijk belangrijke handels- en textielcentra tijdens de middeleeuwen. Het ondernemen zit dus al eeuwenlang in ons bloed. Het rijke verleden en de unieke ligging aan de kust maken van West-Vlaanderen de toeristische regio bij uitstek in Vlaanderen.
Demografie
In 2019 telde West-Vlaanderen 1.197.690 inwoners. Verspreid over een totale oppervlakte van 3.134 km² zorgt dit voor een bevolkingsdichtheid van 382 inwoners per km². Een kleine 18% van de West-Vlaamse inwoners is jonger dan 17, 59% is tussen 18 en 64 jaar oud, 23% is 65 en ouder.
Economie
De uitvoering van het economische beleid ligt bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen. Al een paar jaar zet POM West-Vlaanderen met Fabrieken voor de Toekomst in op het verder ontwikkelen van de West-Vlaamse speerpuntsectoren nieuwe materialen, voeding, blue energy en machinebouw & mechatronica. Dit gebeurt door innovatie dichter bij de bedrijven te brengen. De West-Vlaamse economie als geheel wordt gekenmerkt door een sterke ondernemerscultuur, die uitgedragen wordt door de vele duizenden kmo’s die in de provincie gehuisvest zijn. Met het provinciaal startersinitiatief Start&GO verlaagt POM West-Vlaanderen de drempel om een eigen zaak te beginnen. Hiermee bezorgt ze de West-Vlaamse economie de nodige verse zuurstof. Verder zijn er heel wat initiatieven rond levenslang leren die toelaten dat bedrijven investeren in competente en gemotiveerde werknemers om concurrentieel te blijven.
Logistiek
West-Vlaanderen is goed ontsloten als het gaat om verkeersinfrastructuur. Een goede 10.000 km (snel)wegen zorgen voor goede verbindingen binnen de provincie. De snelwegen E40, E17 en E403 zorgen bovendien voor vlotte verbindingen naar andere provincies en het buitenland.
Naast wegen kent de provincie ook een goed uitgebouwd netwerk van waterwegen. Niet alleen zijn de rivieren Schelde en Leie bevaarbaar, ook het kanaal Oostende-Brugge-Gent en het kanaal Brugge-Zeebrugge zijn uitstekende transportmodaliteiten. De havens van Oostende en Zeebrugge maken van de provincie een toegangspoort tot Europa. Met de ontwikkeling van de rivierterminals in Roeselare en Wielsbeke en de uitbreiding van LAR in Menen zet West-Vlaanderen ook in op de modal shift.
Ten slotte zijn ook twee luchthavens gevestigd in West-Vlaanderen. De luchthaven van Oostende spitst zich toe op vrachtvervoer, terwijl de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem zich meer toelegt op zakenvluchten.
Kennisinstellingen
West-Vlaanderen kan zich verheugen op de aanwezigheid van verschillende internationaal gerenommeerde kennisinstellingen, zoals lokale afdelingen van de KU Leuven en UGent, en de hogescholen Vives en Howest. Deze kennisinstellingen spelen een cruciale rol in de transformatie naar een kennisgedreven economie. De sterke samenwerking tussen voornoemde kennisinstellingen wordt gefaciliteerd door TUA West. Tot slot bevindt zich in Brugge het internationaal gerenommeerde Europacollege, dat wereldwijd slechts twee campussen heeft. Provincie West-Vlaanderen ondersteunt dit college, dat de volgende generatie Europakenners, bestuurders en leiders vormt.