De Vlaams-Nederlandse Delta hecht aan de relaties met zeehavens en kennisinstellingen in de delta. De stuurgroep van de VND heeft eind 2019 ingestemd met de zogenoemde herijking van de maatschappelijke opgaven. Er is besloten om als licht netwerk ons vooral te richten op transities, de veranderingen in de samenleving, in het bijzonder op het vlak van klimaat, energie en economie.
In 2015 was Mark Rutte de eerste buitenlandse regeringsleider die het Vlaams Parlement mocht toespreken. De Nederlandse premier benadrukte bij die gelegenheid hoe belangrijk de havens zijn voor de delta. “Wij zijn op heel veel vlakken complementair en ik denk dat het goed is dat gezamenlijk merk verder uit te bouwen.” Andere continenten zoals China maken volgens Rutte geen onderscheid tussen bijvoorbeeld Rotterdam of Antwerpen. Zij zien een plek op de kaart barstensvol kennis en kunde. Zonder grenzen. “Ik denk dat we de zaken nog sterker kunnen maken door onze infrastructuurnetwerken beter op elkaar af te stemmen”, aldus Rutte in 2015.
Sindsdien is er natuurlijk het een en ander veranderd. Op gebied van digitalisering en energietransitie bijvoorbeeld zijn grote stappen gezet. In 2017 was cyberveiligheid in relatie tot de havens het onderwerp van de jaarconferentie van de VND. De fusie van de havens van Gent en Zeeland Seaports heeft geresulteerd in een nieuwe sterke speler in de delta en op Europees vlak. North Sea Port, Moerdijk, Zeebrugge, Rotterdam en Antwerpen hebben de afgelopen jaren een flinke groei gekend.
Hoewel de VND als netwerk een eigen verantwoordelijkheid heeft, is het samenwerkingsverband voor alle initiatieven sterk afhankelijk van de aanwezige kennis in de deltaregio. Voor haar publicaties en themaconferenties doet de VND daarom regelmatig een beroep op de expertise van kennisinstellingen en universiteiten. In het verleden werd nauw samengewerkt met de Universiteit Antwerpen en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook wordt gebruik gemaakt van de ondersteuning van VITO en TNO.