Provincie Antwerpen

België

Over VND / Provincies

De provincie Antwerpen is de grootste Vlaamse provincie. Dankzij de Schelde herbergt de provincie de tweede grootste wereldhaven van Europa, in hoofdstad Antwerpen. De regio is tevens wereldcentrum voor diamanthandel, mode en industriële en handelsactiviteiten. De provincie is daarnaast heel verscheiden: historische en kosmopolitische steden wisselen af met het groene platteland en innovatieve industriezones met een belangrijke chemie- en logistieke sector. Net als in het rijke verleden van de provincie leven wetenschappers, kunstenaars en ondernemers er dynamisch naast elkaar. De provincie telt meer dan 800.000 arbeidsplaatsen.

Demografie

De provincie Antwerpen telde in 2018 1.861.299 inwoners. Verspreid over een totale oppervlakte van 2.867,39 km² zorgt dit voor een bevolkingsdichtheid van 649 inwoners per km². 20,1% van de inwoners is jonger dan 17 jaar. 60,6% is tussen 18 en 64 jaar oud en 19,3% is ouder dan 65 jaar.

Economie

De provincie Antwerpen is een ondernemende regio. De economische welvaart wordt gedragen door de bedrijven: grote concerns, kmo’s en duizenden zelfstandige ondernemers. Ze zijn actief in de haven, de bouw- en metaalsector, de logistieke sector, de detailhandel, de zakelijke dienstverlening, de zorg, de chemie en life sciences, de agro-industrie, de creatieve industrie … Dit zijn de economische speerpuntsectoren. Rond én voor deze speerpuntsectoren bouwt de provincie haar economisch beleid uit, met de nadruk op de creatie van ruimte en randvoorwaarden voor ondernemerschap en arbeidsmarkt.

De provincie faciliteert samenwerkingsverbanden om de innovatie in de speerpuntsectoren te versterken: samenwerking tussen bedrijven, samenwerking tussen sectoren en vooral samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid.

Logistiek

Het wegennet in de provincie Antwerpen is rondom de grotere steden relatief uitgebreid. De provincie heeft rondom de stad Antwerpen een vrij dicht snelwegennet, waar de knelpunten en vitale schakels deze en de komende jaren groots worden aangepakt.

De belangrijkste autostrades die de provincie doorkruisen zijn de E19, de A12, de E313, de E17 en de E34. Ze passeren allen langs de stad Antwerpen en zorgen voor vlotte verbindingen met de andere provincies en Nederland.

Het netwerk van waterwegen in de provincie Antwerpen is uitgebreid. De Schelde en het Albertkanaal zijn de belangrijkste bevaarbare routes.  De haven van Antwerpen is een goed ontsloten wereldhaven van formaat, met verder groeiende ambities.

De provincie Antwerpen werkte de voorbije jaren hard aan de aanleg van fietssnelwegen, we noemen ze fietsostrades.  Ze maken verdere bestemmingen vlot bereikbaar, binnen en buiten de provincie. De provincie Antwerpen telt 23 fietsostrades: zestien langs spoorlijnen, vijf langs waterwegen en twee langs autosnelwegen.

De luchthaven van Antwerpen bevindt zich in Deurne, op vijf kilometer van het stadscentrum van Antwerpen. De luchthaven wordt voornamelijk gebruikt als zakenluchthaven. In 2016 werden er 276.311 passagiers geteld.

Kennisinstellingen

De gerenommeerde Universiteit Antwerpen is gevestigd in de provincie Antwerpen. De provincie werkt er structureel mee samen om innovatief te blijven. Naast de Universiteit Antwerpen zijn er heel wat hogescholen in de provincie gevestigd: Artesis Plantijn Hogeschool, Karel de Grote-Hogeschool, Thomas More (met vestigingen in heel de provincie) en de Hogere Zeevaartschool. 

De provincie beheert ook zelf enkele kennis- en onderzoeksinstellingen en scholen, met onder andere:

  • Provinciale scholen met onder andere PIVA, de referentie voor Hotel, Bakkerij, Slagerij en Toerisme

  • Kamp C, centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw

  • Campus Vesta: multidisciplinair opleidingscentrum voor veiligheidstrainingen

  • Proefbedrijf Pluimveehouderij: onderzoek naar pluimvee

  • Hooibeekhoeve: onderzoek naar melkvee en voedergewassen

  • Havencentrum: rondvaarten en educatie aan scholieren over de haven en de logistiek


> Website Provincie Antwerpen